Østersø NGO Netværk, Danmark

Baltic Sea NGO Network, Denmark

  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen
Forside Fra medlemmerne Foreningen Danmark-Letland Foredragsaften med Rikke Helms

Foredragsaften med Rikke Helms

Email Udskriv

Back in the USSR

Rikke Helms har i et halvt århundrede fulgt Rusland på nærmeste hold. Fra Sovjetunion og dissidentmiljø over afslutningen af den kolde krig og Baltikums uafhængighed til det nye Rusland. Hvor står vi så i 2015? Ved en foredragsaften i Foreningen Danmark-Letland rejste hun spørgsmålet, om vi ligesom med det gamle Beatles-nummer er på vej ”Back in the USSR”.

foto mde helms

Den røde tråd i Rikke Helms’ liv har været udviklingen i Danmarks østlige nabolande. Som russiskstuderende på Københavns Universitet var hun udvekslingsstudent i Leningrad 1969-70, hvor hun mødte et Sovjet præget af varemangel og politisk forfølgelse. I årene 1985-90 arbejdede hun som lektor i dansk på Moskvas Statsuniversitet, det var årene med Gorbatjovs reformer.

I den danske offentlighed er Rikke Helms mest kendt for sit arbejde for Det Danske Kulturinstitut. Først fra 1990-2003 som leder af vores kulturinstitut i de baltiske lande med base i Riga og fra 2003-13 i spidsen for Det Danske Kulturinstitut i Skt. Petersborg.

Rusland i tilbagegang

Hendes seneste ophold i Rusland oplevede hun som år med fremgang i det store land. Nu er udviklingen vendt. Det skyldes ikke blot den politiske situation med russisk engagement i Ukraine og undertrykkelse af Ruslands oppositionsgrupper. Det skyldes også en økonomi i tilbagegang grundet Vestens sanktioner og ikke mindst de faldende oliepriser, der rammer russerne hårdt.

Troen på fremtiden har derfor lidt et knæk, og Rikke Helms kunne fortælle om russere, der sarkastisk bemærker: ”Vi må da håbe, at 2015 bliver bedre end 2016”. Der er mange ting, der vækker mindelser om Sovjetunionens tid, men i Vesten er der også brug for bedre indsigt i russiske forhold og en mere kvalificeret hjælp til at få Rusland på rette vej, lød budskabet fra Rikke Helms.

Foto: Peter Fjerring.

Senest opdateret: Onsdag, 29. april 2015 20:04