Østersø NGO Netværk, Danmark

Baltic Sea NGO Network, Denmark

 • Øg font størrlesen
 • Standard font størrelse
 • Mindsk font størrelsen
Nyheder

Koordinationskomitemøde og Ukraine-foredrag

Email Udskriv PDF

Mandag den 21. november afholdt Koordinationskomiteen møde, hvor man drøftede mulighederne for at komme med input til EU´s Østersøstrategi, Nordisk Råds bæredygtighedsstrategi og mulighederne for offentlige folkeoplysende arrangementer i det kommende år. Efter mødet afholde Netværket et offentlige foredrag ved Kim Frederichsen (bestyrelsesmedlem i FN-forbundet) om krigen i Ukraine med titlen "Ukraine: Krig, historiebrug og sikkerhedspolitik i Europa". Vi takker alle fremmødte. Hvis man som tilhører er interesseret i at modtage en kopi af slide (til eget brug), kan man skrive til os på Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.

Til næste år planlægger Østersø NGO Netværk, Danmark at fortsætte arbejdet med at styrke det mellemfolkelige NGO samarbejde omkring Østersøen samt afholde offentlige møder, foredrag og konferencer.

316311742_118156107771022_2729687214267495902_n.jpg  

alt

 

 

 

 

alt

 

Invitation til foredrag om krigen i Ukraine og dens baggrund

Email Udskriv PDF

Østersø NGO Netværk, Danmark inviterer til foredrag mandag den 21. november kl. 19:00 på Ungdomshjemmet, Geislersgade 17, 2300 København S.

Aftenens tema er "Ukraine: Krig, historieburg og sikkerhedspolitik i dagens Europe".

Et foredrag om de historiske relationer mellem Ukraine og Rusland fra Kyiv Rus til Sovjetunionens opløsning, Ukraines selvstændighed, den folkeretslige proces og internationale anerkendelse af Ukraine, Putins nationalistiske historiebrug og invasionen af Ukraine, handlemulighederne for internationale multilaterale institutioner som FN og EU samt krigens betydning for den sikkerhedspolitiske situation i Østersøregionen. Efter foredraget vil der være mulighed for at stille spørgsmål og deltage i debatten.

Fforedragsholder Kim Frederichsen er ph.d. i russiske områdestudier, uafhængig forsker, forfatter og foredragsholder, medlem af FN-forbundets bestyrelse, medlem af den rådgivende gruppe i Den danske Helsinki-Komité for Menneskerettigheder, webmaster i Østersø NGO Netværk, Danmark samt anmelderredaktør ved tidsskriftet Arbejderhistorie.

Alle interesserede er meget velkomne, og der er gratis adgang. Men af hensyn til arrangørernes planlægning er tilmelding påkrævet via dette link

 

billede1.png

 

Ukraine: Krig, historiebrug

og sikkerhedspolitik i Europa

 

https://img.projektn.sk/wp-static/2022/02/2022-02-28-TvrdeSusto.jpg?fm=jpg&q=85&w=960

 

 

Mandag den 21. november, klokken 19:00-21:00

Ungdomshjemmet, Geislersgade 17, 2300 København S

 

Et foredrag om de historiske relationer mellem Ukraine og Rusland fra Kyiv Rus til Sovjetunionens opløsning, Ukraines selvstændighed, den folkeretslige proces og internationale anerkendelse af Ukraine, Putins nationalistiske historiebrug og invasionen af Ukraine, handlemulighederne for internationale multilaterale institutioner som FN og EU samt krigens betydning for den sikkerhedspolitiske situation i Østersøregionen. Efter foredraget vil der være mulighed for at stille spørgsmål og deltage i debatten.

 

Aftenens foredragsholder Kim Frederichsen er ph.d. i russiske områdestudier, uafhængig forsker, forfatter og foredragsholder, medlem af FN-forbundets bestyrelse, medlem af den rådgivende gruppe i Den danske Helsinki-Komité for Menneskerettigheder, webmaster i Østersø NGO Netværk, Danmark samt anmelderredaktør ved tidsskriftet Arbejderhistorie.

 

Arrangør: Østersø NGO Netværk, Danmark

 

Gratis adgang, alle er velkomne, men tilmelding er påkrævet via dette link

 

Se kildebilledet

 

Ny Facebook side

Email Udskriv PDF

Østersø NGO Netværk, Danmark er nu at finde på Facebook. Vi håber, I vil finde vores side og give den et like

 

Midtvejsevaluering fra Nordisk Ministerråd

Email Udskriv PDF

Nordisk Ministerråd har udsendt sin midvejsevaluering af handlingsplanen om Norden som den mest bæredygtige og sammenhængende region i Verden (Vår Vision 2030), som Østersø NGO Netværk, Danmark som tidligere omtalt, har medvirket til at indsende anbefalinger til.

Senest opdateret: Torsdag, 27. oktober 2022 11:12
 

Anbefalinger til Nordisk Ministerråd

Email Udskriv PDF

Østersø NGO Netværk, Danmark: Anbefalinger til Nordisk Ministerråds midtvejsevaluering af handlingsplanen for Vor Vision 2030 i perioden 2021-2024

Senest opdateret: Tirsdag, 18. oktober 2022 11:11
 

Ny webmaster

Email Udskriv PDF

Hjemmesiden har fået ny webmaster. Fremover vil siden blive vedligeholdt og opdateret af Kim Frederichsen.

Kim repræsenterer FN-forbundet i netværket.

Senest opdateret: Tirsdag, 18. oktober 2022 09:55
 

Konference om Ukraine

Email Udskriv PDF

Østersø NGO Netværk, Danmark er medarrangør af en heldagskonferencen om EU, Rusland og Ukraine efter Ruslands overfald.

Konferencen afholdes den 17. marts 2022 i Fællessalen på Christiansborg.

For yderligere oplyning, herunder om tilmedling, se konferencens progam.

Senest opdateret: Tirsdag, 08. marts 2022 20:02
 

Årsmøde 2022 med offentligt møde om situationen i Ukraine

Email Udskriv PDF

Der afholdes offentligt møde og årsmøde onsdag den 30. marts 2022.

På mødet er der indlæg med Jens Kristian Lütken, Europabevægelsen, om situationen i Belarus og Ukraine m.v.

Tilmelding, dagsorden m.m fremgår af indkaldelsen.

Senest opdateret: Torsdag, 03. marts 2022 21:45
 

Referat årsmøde oktober 2021

Email Udskriv PDF

Onsdag den 20. oktober 2021 blev der afholdt årsmøde i Filips Kirke på Amager. Mødet var udsat på grund af coronasituationen og Covid-19.

Senest opdateret: Fredag, 04. marts 2022 10:09
 

Østersø NGO Netværk, Danmark fordømmer Ruslands angreb på Ukraine

Email Udskriv PDF

Østersø NGO Netværk, Danmark fordømmer stærkest muligt Ruslands brutale og æreløse overfald på Ukraine.

Vi er dybt chokerede over at se en sådan overlagt hensynsløshed udfolde sig i det 21. århundrede i Europa, og vores tanker går til det ukrainske folk, som udsættes for store lidelser. Vi frygter at Putins mål er at udslette Ukraine som et frit land og gøre landet til en russisk vasal.

Ruslands overfald på et frit, suverænt land er en klar krænkelse af alle internationale aftaler og den europæiske sikkerhedsorden. Europæiske byer bliver bombet og hundredtusinder af kvinder og børn er jaget på flugt.

Navnet Putin vil for altid være forbundet med Ruslands folkeforbryderiske voldshandlinger mod et fredeligt folk og dets folkevalgte myndigheder og med trusler mod fred og sikkerhed i Europa.

Det russiske overfald er også et angreb på det ukrainske civilsamfund, som arbejder for et stærkere demokrati i landet i respekt for menneskerettigheder og retsstatens principper. Putin er bange for demokrati og menneskerettigheder. I Ukraine foregår der nu en krig ikke blot mellem stater men mellem demokrati og diktatur. Vi er overbeviste om at Rusland ikke vil kunne knægte befolkningens demokratiske ånd og erstatte den med russisk undertrykkelse af demokratiske rettigheder for det ukrainske folk.

Vores tanker går også til de tusindvis af russiske borgere, som i mange russiske byer protesterer mod Putins uprovokerede angreb på det ukrainske folk. De gør det med stor personlig risiko. Flere tusinde demonstranter er arresterede. Også det russiske civilsamfund lider under Putins diktatur med forfølgelser og tvangsopløsninger af foreninger. Putin har vanæret Ruslands navn, men der findes et andet Rusland end Putins regeringsdiktatur, et Rusland som vil frihed, demokrati og menneskerettigheder og leve i fredelig sameksistens med sine naboer.

Jens William Grav, koordinator for Østersø NGO Netværk, Danmark

Senest opdateret: Onsdag, 02. marts 2022 01:13
 

Østersø NGO-møde i Dragør

Email Udskriv PDF

Oles billede Dragør

I dagene 19.-21. november mødtes repræsentanter fra Baltic Sea NGO Network i Dragør til en konference under titlen Our Common Agenda in the Baltic Sea region. Mødet var organiseret af Østersø NGO Netværk, Danmark og havde deltagere fra Finland, Sverige, Tyskland, Polen, Estland, Rusland og Danmark. Mødet blev finansieret med bevillinger fra Wisti Fonden og Hermod Lannungs Fond.

Konferencen blev indledt med oplæg fra tidligere udenrigsminister og formand for FN’s 70. Generalforsamling Mogens Lykketoft (UN Sustainable Development Goals and the Baltic Sea Region) , lektor Søren Riishøj (The Baltic Sea Region from the Fall of the Iron Curtain to today, Political Trends, Security Policy and Human Rights), lektor Tobias Etzold (Reflections on the Vilnius 1 and 2 Declarations, Challenges and Goals for the Baltic Sea Cooperation) og lektor Jeanette Thomsen (Cross-Cooperation is the Key, Examples of Cooperation between Private Companies, Public Institutions, Trade Unions and Civil Society Organisations).

På konferencens anden og tredje dag diskuterede deltagerne, hvordan netværket kan reorganiseres og revitaliseres og videreføres efter en periode med faldende aktiviteter, også på grund af corona pandemien. Hver platform aflagde beretning om det nationale arbejde og de udfordringer, man står med. Der var enighed om at fortsætte netværket, og deltagerne vedtog en arbejdsplan for perioden frem til foråret 2022. De nationale platforme skal opdatere deres medlemslister og registreres i deres hjemlande og i det hele taget forbedre grundlaget for deres platform. Man enedes om at stærkere platforme skal hjælpe svagere platforme med at nå målet om en styrkelse af de nationale netværk.

Der var udarbejdet forslag til nye vedtægter for Baltic Sea NGO Network. Forslaget blev diskuteret grundigt med forslag til nye formuleringer og skal nu færdiggøres af det danske netværk. Punktet blev derefter udsat til et nyt møde i forsommeren 2022 i Sverige.

Endelig besluttedes det at arbejde videre med temaet Domestic Violence for sammen med Baltic Sea Parliamentary Conference at organisere et seminar i Stockholm i foråret 2022.

Senest opdateret: Tirsdag, 18. oktober 2022 09:47
 

Baltic Sea NGO Forum i Riga

Email Udskriv PDF

Årets Baltic Sea NGO Forum blev afholdt i Riga i dagene 9.-11. maj med 160 deltagere fra civilsamfundsorganisationer i østersølandene. Temaet var "Building Trust, Partnerships and Development". På billedet ses de danske deltagere.

Senest opdateret: Lørdag, 08. juni 2019 17:06
 

Årsmøde 2019

Email Udskriv PDF

Kombineret medlems- og årsmøde blev afholdt mandag den 11. marts 2019.

Senest opdateret: Mandag, 01. april 2019 23:26
 

Asger Haakon Pedersen er afgået ved døden

Email Udskriv PDF

Asger Haakon Pedersen (01.02.1945 - 16.3.2019) er afgået ved døden

Østersø NGO Netværk, Danmark, har med dybeste sorg modtaget besked om, at vores
regnskabsfører siden 2009, Asger Haakon Pedersen, den 16. marts 2019 er afgået ved døden.

Det skete mindre end en uge efter at Asger havde været dirigent ved Østersø NGO Netværkets
årsmøde, og blev genvalgt til koordinationsgruppen.

Med Asgers bortgang tager vi afsked med en af ”the founding fathers”. I forbindelse med et
jubilæum i Dansk-Russisk forening var han en af de få personer, der fik ideen til at arrangere det
første Østersø NGO møde i 2001 i København. Asger bevarede gennem årene en stor interesse for
samarbejdet med de folkelige organisationer i Østersøregionen.

Hvis der var behov for hjælp, kunne man altid stole på Asger. Da vi i 2009 arrangerede NGO
Forum i Helsingør, tilbragte Asger en hel dag i Kastrup Lufthavn for at give vores gæster en god
modtagelse. Asger var også altid den, der var ansvarlig for de praktiske opgaver som
deltagerregistrering, rejsetilrettelæggelse, betalingsoverførsler, bestilling af fortæring til årsmøde og
meget mere.

Asger havde også store diplomatiske evner. Ved NGO Forum i Finland 2016 lykkedes det ham at få
russerne til at acceptere, at der blev indsat bemærkning om rettigheder til seksuelle minoriteter i
sluterklæringen.

Asger stod altid ved vor side, hjalp os med mange problemer.

Når alt dette er sagt, er det ikke mindst mennesket Asger, som vi kommer til at savne. Han var en
stor personlighed, utrolig intelligent og en varm og rar person. Han var et menneske med et åbent
hjerte og en god sjæl.

Han vil blive savnet. Et kæmpetab for Østersøsamarbejde. Må han hvile i fred.

Æret være hans minde.

Koordinationsgruppen

 

Indkaldelse til åbent møde og årsmøde 2019

Email Udskriv PDF

Der er udsendt indkaldelse til Østersø NGO Netværk, Danmarks møde mandag den 11. marts 2019.

Mødet indledes som sædvanligt med et åbent arrangement.

Bemærk, tilmeldingsfrist er torsdag den 7. marts til e-mail Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. .
Senest opdateret: Mandag, 01. april 2019 23:50
 

Letlands ambassadør i Danmark

Email Udskriv PDF

Letlands ambassadør i Danmark,Kaspars Ozolins, afslutter sin embedsperiode her til sommer.

Hans sidste officielle foredrag bliver:

Tirsdag 22. maj kl. 19.00

I Filipskirkens Menighedssal, Kastrupvej 57 2300 Kbh S


Foredraget bliver holdt på engelsk:

“Latvia on the way to first centennial: Ambassador’s view after 5 years in Denmark”

Der bliver mulighed for at stille spørgsmål.


Alle med interesse for de Baltiske lande og for Østersøsamarbejdet er velkomne.

Af hensyn til bordopstilling og kaffebrygning bedes man tilmelde sig senest 19.maj til

Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.


Arrangør: Foreningen Danmark-Letland og Østersø NGO Netværk, Danmark

Senest opdateret: Onsdag, 18. april 2018 21:07
 

Årsmøde den 12. marts 2018

Email Udskriv PDF

Østersø NGO Netværk, Danmark, holdt årsmøde den 12. marts. Her kan du læse referatet af årsmødet og koordinationsgruppens beretning.

Senest opdateret: Onsdag, 18. april 2018 20:55
 

Årsmøde

Email Udskriv PDF

Østersø NGO netværk, Danmark afholder årsmøde mandag den 12. marts kl. 18.00. Årsmødet afholdes i Filips Kirkes Menighedssal, Kastrupvej 57 på Amager

I henhold til vedtægterne skal årsmødets dagsorden indeholde mindst følgende punkter:

 1. Valg af dirigent
 2. Godkendelse af Koordinationsgruppens beretning
 3. Godkendelse af årsregnskab
 4. Vedtagelse af arbejdsprogram
 5. Vedtagelse af næste års budget, herunder evt. fastsættelse af kontingent
 6. Indkomne forslag
 7. Valg af koordinator
 8. Valg af øvrige medlemmer (4-6 personer) af Koordinationsgruppen
 9. Valg af suppleanter
 10. Valg af 2 revisorer
 11. Evt.

Årsmødet er åbent for medlemmer af medlemsorganisationer. Ved afstemninger kan den enkelte medlemsorganisation dog kun være repræsenteret ved 3 stemmeberettigede. I henhold til vedtægterne skal årsmødet afholdes i første kvartal af kalenderåret, og forslag der ønskes behandlet fremsendes til koordinatoren senest den 15. januar.

Årsmødet indledes med et foredrag.

 

Civilsamfund og sikkerhed i Letland

Email Udskriv PDF

På grund af den geopolitiske situation er sikkerhedsspørgsmål blevet et vigtigt tema for civilsamfundet i Letland. Fake news, provokationer, hybrid krig og splittelsesforsøg har givet civilsamfundet nye opgaver men har også påført begrænsninger, som i sidste ende kan kollidere med demokratiet. Kristīne Zonberga, Civic Alliance-Latvia, og Ilze Bērziņa-Ruķere, Pro-police Latvia, Riga Stradiņš University skriver om udfordringerne for det lettiske civilsamfund. Se artikel.

Senest opdateret: Torsdag, 31. august 2017 13:02
 

Bæredygtig udvikling i Østersøregionen

Email Udskriv PDF

CBSS-landenes udenrigsministre har på et møde i juni vedtaget en handlingsplan for bæredygtig udvikling i Østersøregionen.

”Realizing the Vision: The Baltic 2030 Action Plan” tager udgangspunkt i FN’s bæredygtighedsmål tilpasset regionen. Planen udgør en strategisk ramme for det fremtidige samarbejde mellem østersølandene og præsenterer en ny fælles vision om bæredygtig udvikling. Handlingsplanen omfatter endvidere seks fokusområder og seks anbefalinger til samarbejdsaktiviteter.

Arbejdet med planen er sat på dagsordenen for det svenske CBSS-formandskab 2017-2018.

”Realizing the Vision: The Baltic 2030 Action Plan”, kan ses se her.

Senest opdateret: Lørdag, 22. Juli 2017 09:11
 

Referat fra årsmødet

Email Udskriv PDF

Referat fra årsmødet den 22. marts 2017 kan ses her.

- Referat årsmøde 22. marts 2017

Senest opdateret: Mandag, 01. april 2019 23:33
 

Offentligt møde om Nordisk Ministerråd

Email Udskriv PDF

Som oplæg til årsmødet den 22. marts 2017 Østersø NGO Netværk, Danmark blev der afholdt et offentligt møde, hvor seniorrådgiver Jens Nytoft Rasmussen fra Nordisk Ministerråd holdt et oplæg om

Tid: Onsdag den 22. marts 2017, kl.18.00 - 21.00
Sted: Filips Kirkes Menighedslokaler, Kastrupvej 57, København S.

Offentligt møde

Jens William Grav, koordinator, Østersø NGO Netværk, Danmark, bød velkommen.

Årsmødet i Østersø NGO Netværk Danmark blev indledt med et foredrag af seniorrådgiver Jens Nytoft Rasmusen fra Nordisk Ministerråd.

Foredraget omhandlede Nordisk Ministerråds internationale aktiviteter, bl.a. i de baltiske lande, Nordvest Rusland, Arktis, Visegrad landene og EU’s Østersøstrategi. Nordisk Ministerråd driver ikke forsvars- eller udenrigspolitik men har en række internationale aktiviteter. Samarbejdet er supplement til medlemslandenes bilaterale samarbejde.

Jens Nytoft Rasmussen fortalte om opbygningen af det nordiske samarbejde og om nogle af de aktuelle udfordringer, bl.a. flygtningesituationen, terror, EU’s fremtid og situationen i Rusland men også om ministerrådets visioner for fremtiden om et mere synligt og innovativt Norden, bæredygtighed, ligestilling, demokrati og integration og sikkerhed. Jens Nytoft Rasmussen fortalte om samarbejdet med Nordvest Rusland og sammenstødet med de russiske myndigheder, som i 2015 førte til at NMR i St. Petersborg blev stemplet som en udenlandsk agent. Det betød at NMR standsede aktiviteterne men ikke lukkede kontoret. Der er igen ved at komme gang i aktiviteterne på projektniveau, og NMR har for nylig godkendt 13 projektansøgninger. Det er vigtigt fortsat at opretholde en kontakt med russiske NGO’er og skabe kontakt, netværk og samarbejde, også med organisationer, som arbejder med civilsamfund og menneskerettigheder. Nordisk Ministerråd har oprettet en engelsk/russisk hjemmeside. Se http://www.norden.org/da/nordisk-ministerraad/samarbejdsministrene-mr-sam/rusland/nordic-co-operation-with-russia

Jens Nytoft Rasmussens slides til foredraget kan ses her.

Senest opdateret: Fredag, 21. april 2017 09:41
 

Årsberetning 2017

Email Udskriv PDF

På årsmødet den 22. marts 2017 fremlagdes koordinationsgruppens skriftlige beretning. Beretningen indeholder en beskrivelse af Netværkets forskellige aktiviteter i den forløbne periode.

Se Årsberetning 2017

Senest opdateret: Mandag, 01. april 2019 23:32
 

Årsmøde 2017 med offentligt møde

Email Udskriv PDF

Onsdag den 22. marts 2017 kl. 18.00 - 21.00 afholder netværket sit årsmøde. I forbindelse med årsmødet er der også et offentligtmøde om Nordisk Ministerråds erfaringer fra arbejdet i det nordvestlige Rusland.

Nærmere om tid og sted, dagsorden, tilmelding m.m. kan ses i indkaldelsen her: Indkaldelse årsmøde 2017

Senest opdateret: Mandag, 01. april 2019 23:32
 

Balternes selvstændighed fyldte 25 år

Email Udskriv PDF

Knap 100 mennesker deltog i fejringen af 25 året for de baltiske landes selvstændighed i 1991

Menighedssalen i Filips kirken på Amager var fyldt til bristepunktet, da Østersø NGO Netværk Danmark den 22. november med særlig fokus på civilsamfundets udvikling fejrede 25 året for Estland, Letland og Litauens selvstændighed i 1991.

Tidligere ambassadør i Litauen, Rusland og Letland, Per Carlsen, indledte med personlige oplevelser omkring selvstændigheden og årene derefter. Det var en periode med en handlekraftig dansk regeringspolitik, oprettelse af ambassader, Demokratifond og en aktiv støtte til de nye demokratier i Øst- og Centraleuropa. Da de baltiske lande blev medlem af EU blev støtten kraftig reduceret, og i dag er meget af det meget begrænset eller helt skåret væk.

Repræsentanter for civilsamfundsorganisationer i de baltiske lande var inviteret til at give en orientering om situationen i landene i dag. Urmo Kübar fra Network of Estonian Non-profit Organizations og Round It Up og nyudnævnt NGO rådgiver for Estlands præsident, Kristine Zonberga og Ilze Rukere frfa Civic Alliance i Letland, og Arunas Bliudzius fra Associaltion Norden i Litauen, gav et spændende indblik i civilsamfundets store indsats og betydning for de enkelte landes udvikling i de sidste 25 år, herunder deres bidrag til at mindske spændinger mellem de forskellige etniske grupper gennem samarbejde uanset nationalitet. Der er fx en inddragelse af civilsamfundsorganisationerne i landene, der er meget tættere end i Danmark. Der er løbende drøftelser gennem året mellem civilsamfundsorganisationer og de enkelte ministerier, og der foretages en årlig rapportering af samarbejdet. Det virker som både en mere åben og mere intensiv proces, som vi godt kunne lære noget af.

Også ambassadørerne i Danmark for de baltiske lande var inviteret til festlighederne. Märt Volmer, Estland, Kaspars Ozolins, Letland og Ginte Bernadeta Damusis fra Litauen fortalte om regeringernes samarbejde med civilsamfundet og den store betydning, som NGO’erne tillægges i regeringernes politik. Landene begyndte civilsamfundsudviklingen fra punkt nul, men de har udviklet et stabilt og bæredygtigt miljø for civilsamfundsorganisationer med et meget højt aktivitetsniveau. Ambassadørerne henviste til den tidlige inspiration fra Danmark og de nordiske lande som afgørende for at nå dette niveau.

Præsentationer

Musikalske indslag

De musikalske indslag stod Københavns Lettiske Kor, Stephan Löetzke og Uffe Fløng fra Filips kirken samt koklespilleren Anita Vizina Nielsen for.

 photo hasse ferrold baltic ngo forum 22 11 2016 3-2Det var en fantastisk oplevelse at høre Københavns Lettiske Kor, og da den ”vikarierende” nationalsang blev sunget rejste alle sig op. Den lettiske nationalhymne var forbudt i Sovjettiden. Derfor sang man i stedet folkesangen Pút véjińi, og alle letter, hvad enten de allerede sad i Sibirien og længtes hjem, eller stadig var i Letland, vidste, at den melodi og tekst "vikarierede" for den forbudte nationalhymne. Alle letter, der har oplevet Sovjettiden, kender til dette og reagerer derfor stadig på også denne sang for at mindes, at frihed ikke er en selvfølgelighed.

En meget engageret Stephan Löetzke og Uffe Fløng spillede litauisk og litauisk inspireret musik. Aftenens musikalske indslag sluttede med et stykke estisk musik spillet af koklespilleren Anita Vizina Nielsen med bistand af Uffe Fløng. Det var en god afslutning på en vellykket aften.

Markeringen blev indledt med en andagt ved Filips kirkens præst, Bo Heikendorf Petersen. Han boede selv i begyndelsen af 90’erneet halvt år i Letland.

Billeder: Hasse Ferrold

Senest opdateret: Søndag, 15. januar 2017 20:42
 

25 års selvstændighed

Email Udskriv PDF

Østersø NGO Netværk, Danmark inviterer til arrangement for at markere 25 års selvstændighed for de baltiske lande.

Senest opdateret: Mandag, 24. oktober 2016 18:11
 


Side 1 ud af 3